Karamanlı Mahallesi 46050 Onikişubat / Kahramanmaraş
0344 224 04 26
ERGEN / GENÇ İZLEMLER
10-21 YAŞ ARASI ERGEN/GENÇ İZLEMLERİ
Erken ergenlik (10-14 yaş), orta ergenlik (15-18 yaş), geç ergenlik (19-21 yaş) dönemlerinde 1’er kez olmak üzere en az 3 kez izlem yapılmalıdır.
Risk durumunda, sevk edilmesi gereken bir durum tespitinde izlem sıklığı ve niteliği artırılmalıdır.
I. Aileyi ve genci nazik bir şekilde karşılayın ve uygun iletişimi kurun (Y32)
II. Öykü alın • Gence herhangi bir yakınması olup olmadığını sorun • Psikososyal durumun belirlenmesi için HEEADSSS formunu kullanın (Y33) • Başka yakınmaları var mı irdeleyin
III. Gence tam bir sistemik muayene yapın • Gençten kendisini muayene etmek için izin isteyin • Muayene başlamadan önce ellerinizi yıkayın (Y11) • Her aşamada gence yaptığınız işlem ve bulgunuzla ilgili bilgi verin • Vücut ağırlığı ve boy uzunluğunu ölçün, beden kitle indeksi ve ideal ağırlık yüzdesini hesaplayın önceki kayıtlarınızla karşılaştırın, boy ve ağırlık sorunlarını belirleyin (Y28,Y34) • Solunumu ve kalbi değerlendirin, arteriyal femoral nabızları palpe edin • Gencin kan basıncını ölçün (Y24, AŞ23) • Hiperlipidemi riski açısından değerlendirin (Y25) • Genito üriner sistem muayenesinde, gencin fiziksel gelişmişlik düzeyini belirlemek için Tanner evrelemesini kullanın (Y35) (Tanner evrelemesi kartını gence vererek kendisinin hangi evrede gördüğünü sorun) Gerektiğinde muayenesi yapın, erken ya da geç puberte açısından değerlendirin (Y36) • Kas iskelet sistemi muayenesi yapın (Y30) • Bulgularınızı kaydedin
IV. En az 3 ana izleme döneminde birer kez tam kan sayımı ile değerlendirme yapın, gerek görülürse diğer tetkikleri isteyin
V. Aşağıdaki konularda danışmanlık verin • Fiziksel - cinsel büyüme ve gelişme • Psikolojik gelişme • Sosyal gelişme • Kişisel Hijyen 47 • Beslenme • Fizik Aktivite (Y37) • Üreme Sağlığı • Sigara, alkol, madde kullanımı • Kaza ve yaralanma • Şiddet davranışları
VI. Ulusal aşı programına göre aşılarını kontrol edin eksik aşılarını tamamlayın, aşı yan etkileri hakkında bilgilendirme yapın
VII. Değerlendirmeniz sırasında belirlediğiniz sağlık sorunları için “Birinci Basamak Sağlık Çalışanları İçin: Ergen Sağlığına ve Sorunlarına Yaklaşım Cep Kitabı”nda yer alan yönergeleri kullanın, gerektiğinde bir uzmana yönlendirin
VIII. Daha önceki izlemlerde tespit ettiğiniz bir sorun varsa onu tekrar değerlendirin
IX. Bulgularınızı ve önerilerinizi gence özetleyin. Gençle aileye hangi konularda bilgi verileceği üzerinde anlaştıktan sonra aileyi içeri çağırarak onlara da bulgularınızla ilgili bilgi verin ve önerilerinizi sıralayın
X. Gencin sorularını yanıtlayın ve verilen önerilerle ilgili broşürleri verin
XI. Kontrol için randevu tarihini belirleyin
TANNER EVRELEMESİ
KIZLAR
GÖĞÜS BÜYÜMESİ
Evre 1 : İnfantil durumdur.
Evre 2 : Göğüs tomurcuğu belirmiş, papilla yükselmiş, areola çapı artmaya başlamıştır. Evre 3 : Göğüs ve areola daha büyümüştür. Yandan bakıldığında devamlılık gösteren konturu vardır.
Evre 4 : Areola ve papilla daha da büyümüş olup ikisi göğsün geri kalanının konturunu aşan bir çıkıntı oluşturmuştur.
Evre 5 : Erişkin göğsü. Areolaya ait kabartı gerilemiş ve erişkin göğsünün tipik düz yuvarlak konturu oluşmuştur. Sadece papilla çıkıntı halindedir.
Bazı kızlarda Evre 4 görünümü birinci gebeliğe hatta daha sonrasına kadar devam edebilir. Bazı kızlarda ise 4.evreden geçmeden 3.evreden direkt olarak 5.evreye geçiş gözlenir. ADOLESAN SAĞLIĞI II 13 Göğüs gelişiminin 2.evreden 5.evreye ulaşması ortalama 4 yıl sürer, bu dönem 1,5 yıl kadar kısa, 9 yıl kadar uzun sürebilir. Onat, Türk kızlarında göğüs gelişmesinin erken başladığı ölçüde total gelişme süresinin uzadığını belirlemiş ve total göğüs gelişme süresini ortalama 3.33 yıl (1.6-5.1 yıl) olarak bulmuştur. Neyzi ve arkadaşları ise bu süreyi dört sosyoekonomik düzeyde benzer ve Onat'ın saptadığından oldukça uzun (5.11, 5.25, 5.28 ve 5.2 yıl) olarak belirlemişlerdir. Göğüs gelişimi normal kızlarda 8 yaşından itibaren ve genellikle 13 yaşından önce gözlenir. Ancak kızların %2-3'ünde daha ileri yaşa kadar hiç bir değişiklik gözlenmese de puberte sonuçta normal olarak ilerleyebilir. Diğer taraftan, bazı kızların 12 yaşından önce tümüyle olgun göğüsleri bulunabilir. Geç gelişen kızların göğüs gelişimi ise 19 yaşına, hatta daha ileri bir yaşa kadar tamamlanmamış olabilir.
PUBİK KILLANMA
Pubik kıllanma da göğüs gelişimi gibi Tanner tarafından tanımlanan 5 farklı evrede değerlendirilmektedir:
Evre 1 : Pubik bölgede pigmentli kıl yoktur.
Evre 2 : Başlıca labial bölgede pigmentli düz kıllar mevcuttur.
Evre 3 : Pigmentli kıllar kıvrıklaşmaya ve mons pubis üzerine yayılmaya başlamıştır. Evre 4 : Pigmentli kıllar mons pubise yayılmış fakat üçgeni tam doldurmamıştır.
Evre 5 : Kıllar pubik üçgeni sık olarak kaplamıştır (Erişkin evre). Aksiller kıllanma ise genellikle pubik kıllanmadan bir yıl kadar sonra başlar. Pubik kıllanma gelişimi başladıktan tamamlanana dek ortalama 3 yıl geçer; bu süre 2 ile 5 yıl arasında değişebilir. Türk kızlarında ise 1970'li yıllarda bu süre ortalama 4.01 yıl olarak bildirilmiştir.
ERKEKLER
Erkek çocuklarda pubik kıllanma pubertenin ilk fiziksel bulgusu gibi gözükse de,testis hacimlerinin artması erkek çocuklarda pubertenin ilk fiziksel bulgusudur. Testis volümünün 4 ml'nin üzerine çıkması ya da uzun aksının 2,5 cm veya üzerine ulaşması puberteye girildiğini gösterir. Pubik kıllanmanın belirmesi bu değişikliği takip eder.Testis büyümesi ortalama olarak 12 yaşından önce başlar ve 9,5 yaşından itibaren gözlenebilir. Bundak ve arkadaşları 1975-1980 yıllarında doğmuş yüksek sosyoekonomik düzey Türk erkek çocuklarında 4 ml ve üzerindeki testis volümüne ortalama 11,1 + 2,1yaşta ulaşıldığını ve 14 yaşına ulaşan olguların %99,9'unda testis volümünün 4 ml ve üzerinde olduğunu saptamışlardır.
ADOLESANIN FİZİKSELGELİŞİMİ 15 Erkek çocuklarda testislerin büyümesi ile birlikte dış genitalyada değişiklikler gözlenmeye başlar.Daha sonra pubik ve aksiller kıllanma gözlenir.Aksiller kıllanmanın belirmesi pubertenin ortasına rastlar ve bunu androjene duyarlı bölgelerde (yüz,göğüs,sırt,karın ve uylukların üst bölümü) kılların çıkması takip eder. Ses genellikle aksiler kıllanma başladığında ve dış genitalya evresi ilerlediğinde “çatlar”.Adolesan büyüme sıçraması erkek çocuğu erişkin boyutuna ulaştırır ve ikincil cins karakteristikleri sayılabilecek beden şekli değişiklikleri ile eşzamanlı olarak gerçekleşir. Erkek çocuklarda dış genitalya değişiklikleri 9 yaşından itibaren başlayabilmekle beraber 14 yaşına veya sonrasına kadar infantil görünüm söz konusu olabilir.Dış genitalyanın gelişimi bazı çocuklarda 13 yaşında tamamlanabilir ancak geç gelişen çocuklarda gelişim süreci 18 yaşına hatta daha ileri yaşa kadar devam edebilir.
Dış genitalyanın gelişimi
Tanner tarafından tanımlanan beş evrede tanımlanır:
Evre 1 : İnfantil durum
Evre 2 : Testisler ve skrotum büyür.Skrotal derinin kıvamı değişir ve pembemsi bir renk alır.
Evre 3 : Penis daha çok boyuna ve enine büyür.Testisler daha büyüktür.
Evre 4 : Penisin hem eni,hem boyu belirgin büyümüş,glans gelişmiştir.Testisler daha büyük,skrotal deri koyu renklidir.
Evre 5 : Erişkin evresi. Tanner evrelemesi testis volümlerinin ölçümünü içermez ancak testis volümleri dış genitalya evreleri arttıkça artar.
Testis boyutlarının Prader orşidometresi ile ölçülerek değerlendirilmesi gerekir.
Dış genitalyanın gelişiminin tamamlanması 5 yıl veya daha fazla sürebilir.Diğer taraftan bu süreç 2 seneden kısa da olabilir.Ayrıca pubertenin başlama yaşı ile dış genitalya değişiklerinin gerçekleşme hızı arasında ilişkisi de yoktur.Yine de puberteye geç giren erkek çocuklarda bu değişikliklerin yavaş seyrettiği söylenebilir. Erkek çocuklarda pubik kıllanma dış genitalya gelişimi başladıktan hemen sonra başlar,nadiren de öncesinde gözlenir. Bazı erkek çocuklarda pubik kıllanma, dış genitalya gelişimi 4.evreye ulaşana dek görülmeyebilir. Erkek çocuklarda pubik kıllanma gelişimi aynı kızlarda olduğu gibi evrelenir.Bazı erkeklerde pubik kıllar ters üçgenin üzerine yayılır; bu durumda evre 6 pubik kıllanmadan sözedilir. ABD'li beyaz erkek çocuklarda pubik kıllanmanın başladığı ortalama yaş 12 olarak belirlenmiştir; bu durumda pubik kıllanmanın belirmesinin en alt sınırının (-2 SS) 9,3 yaş olacağı hesaplanmıştır.
Kınık ve arkadaşları 1987'de Türk erkek çocuklarında pubik kıllanmanın ortalama başlama yaşını 12,04 + 1,74 olarak bildirmişlerdir.
Bundak ve arkadaşlarının bu parametre için 2000 yılında bildirdikleri değer ise benzer olup 12,3 + 0,9'dur.Bu araştırıcılar aksiller kılların 13,1 + 1,0 yaşında gelişmeye başladığını saptamışlardır.
Aksiller kıllanmanın belirmesi zirve büyüme hızı ile aynı zamanda gerçekleşir. Bu dönemde pubik kıllanma ve dış genitalyanın gelişimi oldukça ilerlemiştir. Bıyık gelişimi üst dudağın köşelerinde 14,9 yaşında (SS 18 ay) başlar ve 16,2 yaşında (SS 15 ay) yanaklarda sakal gelişimi gözlenir. Çenede sakal, genellikle dış genitalya gelişimi tamamlandıktan ve pubik kıllanma gelişimi başladıktan 3 yıl kadar sonra belirir.
Prof. Dr. Oya ERCAN 16 Neyzi ve arkadaşları pubik kıllanmanın ,aksiller kıllanmanın,bıyık ve sakal gelişiminin ve ses kalınlaşmasının zamanlaması açısından sosyoekonomik farklılıkların etkili olduğunu belirlemişlerdir. Ses 14,5 yaşında (SS 1 yaş) çatlamaya başlar ve 1 yıl kadar sonra mutlaka değişmiştir.Spermarş,sperm yapımının başlaması,genellikle 13 yaşında gerçekleşir.
Aristo 2000 yıl önce spermarşın 14 yaşında gerçekleştiğini şu sözle ifade etmiştir: İki kere 7 yaşında olunca erkek tohum oluşturur. Aynı dönemde jinekomasti ve akne gözlenebilir. Sonuç olarak kızlardan farklı olarak erkek çocuklarda zirve büyüme hızı pubertenin ortasında (dış genitalya Tanner evre 3 ve 4) ve spermarş, aksiller kıllanmanın başlaması ve ses değişikliği ile aynı zamanda gözlenmektedir.